Kajakkikalastusta ja tuulastusta Uuraisten Marjoniemellä – kalastamisen lisäksi tarjolla paljon muutakin tekemistä

 In ajankohtaista, Yleinen

On uskomattoman lämmin elokuun lopun iltapäivä, kun lähestymme Matkalla kalaan -hankkeen asiantuntijaryhmän kanssa Marjoniemen tilaa Uuraisilla. Olemme sopineet viettävämme yhden vuorokauden tutustumalla tilan toimintoihin ja ennen kaikkea kajakilla harjoitettavaan heittokalastukseen.

Marjoniemi sijaitsee noin 40 kilometriä pohjoiseen Jyväskylästä Sääkspääjärven rannalla. Sääkspääjärvi on osa Saarijärven reitistöä, joka muinoin tunnettiin erittäin hyvästä järvitaimenkannastaan.

Kun hetken päästä saavumme vanhan pappilan päärakennuksen eteen, meidät ottaa vastaan yhdessä auringon kanssa hymyilevä tilan isäntä Mika Saarinen. Hän oli kertonut minulle varausta tehdessäni, että majoitustilat ovat hotellitasoa ja kokous- sekä muut vastaavanlaiset tilat ovat nykyaikaiset. Meillä on siis hyvät fasiliteetit työskennellä myös hankkeen parissa kalastamisen lisäksi.

Tervetulotoivotuksien jälkeen isäntä ohjaa meidät majoitustiloihimme, jotka ovat päärakennusta vastapäätä sijaitsevassa vanhassa hirsisessä kaksikerroksisessa aittarakennuksessa. Sisältä vanha rakennus on täysin nykyaikainen ja sänkyjä löytyy neljälle henkilölle huoneistoa kohden. Vanha pappila on saanut todellisen kasvojenkohotuksen kaikilta osin kuitenkin vanhaa kunnioittaen.

Kajakkikalastus on kaikille uusi kokemus

Olemme suunnitelleet ryhmän, johon kuuluu kaksi naista ja miestä sekä koira, kanssa muutaman tunnin kalastusta kajakeista. Meille kaikille kajakkikalastus on täysin uusi kokemus. Vaihdamme nopeasti ulkovarustuksen päälle ja suuntaamme päärakennuksen vieritse kohti saunarantaa, jossa kanootteja näkyy enemmänkin.

Isäntä neuvoo meille oikeanlaiset kajakit telineestä ja tuo meille paukkuliivit sekä melat. Katsomme auringon paisteessa täysin tyyntä järven pintaa ja huomaamme, että tämä ruovikkoinen ja lumpeinen lahti Sääkspääjärvellä näyttää täydelliseltä haukiparatiisilta.

Lämmin aurinkoinen iltapäivä ei ole ihan paras mahdollinen ajankohta hauen kalastamiseen, mutta isäntä valaa meihin uskoa, tarjoaa kalastusvälineet talon puolesta käyttöömme ja suosittelee ottivieheeksi perinteistä Minnow Spoon -ruohikkolusikkaa. Hän antaa meille kalatakuun muutaman tunnin reissulle!

Nostamme kevyet Pelican-kalastuskajakit telineestä laiturin viereen ja yksi kerrallaan rohkenemme istua kajakkeihin. Melontamatkaa kalapaikoille ei ole kuin muutamia kymmeniä metrejä ja ottipaikkoja näyttäisi olevan vähän joka puolella.

Ahvenia ja hauki saaliiksi

Tommi ottaa kajakin kyytiin mäyräkoiransa Kaislan ja lähtee rohkeasti melomaan eri suuntaan kokeillakseen, tulisiko toisesta lahdesta tärppejä. Uskomattomasti koirakin nauttii rennosti kevyestä menosta kajakin päällä.

Suvi laittaa vavan telineeseen ja keskittyy ottamaan kuvia, kun me Hannan kanssa paneudumme kalastukseen. Hanna heittää Minnow Spoonia ja minä lähden hakemaan myös ahvenkontaktia vaihtamalla siiman päähän 9-grammaisen Lotto-lipan. Jo muutaman heiton jälkeen ahven täryttää siiman päässä ja pääsemme kuvaamaan järven peruskalastoa. Ahvenia tuli vielä monta lisää muutaman kalastustuntimme aikana.

Annamme kanoottien lipua hiljakseen lähes tyynessä säässä kohti lahden pohjaa ja sitten tärähtää Hannan Minnow Spoonissa. Vapa ylös, siima kireälle, jarru laulaa ja väsytyshommiin, mutta kuten niin usein, hauki vie voiton tässäkin kohtaamisessa.

Kannustan Hannaa jatkamaan heittelyä samaan suuntaan kohti pienen puron suuta ja vain muutama heitto ja taas nappaa. Nyt saamme tuon noin 30-senttisen hauen nostettua ylös ja pääsemme ottamaan kaipaamamme ottikuvan. Kala pääsee kuvauksen jälkeen jatkamaan elämäänsä haukiparatiisissa.

Kajakkikalastus oli hieno elämys

Päätämme yhdessä tuumin kokeilla hieman melontaa ja lähdemme Tommin ja Kaislan perään muutaman sadan metrin siirtymän toiseen pienempään lahdukkaan. Täällä emme enää saa kalakontakteja ja aika rientää niin, että on lähdettävä kohti illallispöytää.

Aurinkokin alkaa laskea mailleen. Kajakkien tukevuus yllättää meidät kaikki positiivisesti ja kalastus tuntuu todella mukavalta ja turvalliselta. Hieno elämys päästä kalastamaan kajakilla, voimme suositella kaikille!

Perinteistä tuulastusta kokeilemaan

Maittavan ruokailun jälkeen olemme sopineet isännän kanssa, että kokeilisimme vanhaa perinnekalastusta tuulastusta illan pimetessä. Olen varannut meille mukaan atraimen ja erittäin tehokkaan nykyaikaisen otsalampun. Saamme käyttöömme erittäin vakaan ja paikallisena käsityönä tehdyn puuveneen.

Pilvetön täysikuinen taivas antaa oman haasteensa heijastuksena veden pinnassa, johon on illan myötä laskeutunut myös usva. Muilta osin keli on mitä mainioin tuulastukselle!

Harmiksemme kuitenkin huomaamme Saarijärven reitistön veden humuspitoisuuden tekevän meille tepposet, sillä pohjaa ei näy kuin aivan lähellä rantaviivaa. Tästä on syytä huolestua, koska Saarijärven reitistö on kuulunut maakuntakalamme järvitaimenen parhaisiin kutuvesistöihin! Tässä humuksessa eivät taimenen mätimunat selviydy. Toivottavasti yhteiskuntamme herää pitämään huolta vesistöistämme ja niiden puhtaudesta.

Tällä kertaa tuulastuksemme ei tuota tulosta ja siirrymme nuotion äärelle kertaamaan päivän tapahtumia ja paistamaan makkaraa. Tuulastus kokemuksena ja elämyksenä on sellainen, että siihen pitää palata vielä tulevaisuudessa. Perinnekalastusta parhaimmillaan!

Kalastuksen lisäksi eläimiä, kokoustiloja ja vuokrasauna

Hyvin nukutun yön jälkeen meille tarjoillaan loistava aamupala ja lähdemme isäntämme Mika Saarisen johdolla tutustumaan Marjoniemen tilan alueeseen ja eläimiin lähemmin. Tila tunnetaan parhaiten islanninhevosistaan, mutta alueella on myös lampaita, kanoja ja kaneja – unohtamatta tietenkään tallikissoja ja -koiria. Täällä viihtyvät varmasti niin kalastuksenharrastajat kuin perheetkin.

Lounaan jälkeen siirrymme asiantuntijoiden kanssa Matkalla kalaan -hankkeen toimenpiteiden ja kehitystyön työpajatoimintaan avaraan kokoustilaan, josta löytyvät kaikki tarvittavat tekniset laitteet.

Saarinen esittelee meille vielä lopuksi vuokrattavissa olevan upean saunarakennuksen, jonka edessä terassilta löytyy poreamme asiakkaiden käyttöön. Saunatilat kaikkineen ovat upeat, tilavat ja esimerkiksi yritysten ja yhteisöjen käyttöön aivan loistavat.

Teksti: Antero Kivelä

Kirjoittaja toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulussa liiketoimintayksikön Matkalla kalaan -hankkeen projektipäällikkönä ja yrityspalveluiden asiantuntijana.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search